Geplaatst op

Holding space in de pitstop

liefdevol ruimte bieden voor persoonlijke ontwikkeling

Je bent voortdurend in beweging. Soms loop je tegen problemen aan of voel je dat ontwikkeling op een bepaald onderwerp nodig is. Door de waan van alledag kom je er echter niet aan toe. Kon je maar even de tijd vinden om hardop te denken, je gedachten te ordenen en rust te vinden om bij je eigen antwoorden te komen. Het Amerikaanse begrip ‘holding space’ betekent zoiets als: liefdevol ruimte openhouden, zodat iemand anders de weg naar groei of de oplossing van een probleem kan vinden.

Hoe creëer je holding space?

Stel je wilt iemand anders helpen om een probleem op te lossen. Hoe doe je dat dan? Vaak zijn we geneigd om advies te geven of we hebben een oordeel over de manier waarop de ander het probleem aanpakt. Maar daarmee hou je de ruimte voor de ander niet open. Hoe goed je het ook bedoelt, je neemt daarmee de kracht van de ander weg of overweldigt de ander zelfs. Daadwerkelijk iemand ondersteunen doe je door opzij te stappen, de ander eigen keuzes te laten maken en zich veilig te laten voelen om fouten te maken.

Wie kan holding space bieden?

Holding space bieden is niet iets dat uitsluitend toebehoort aan coaches of therapeuten. Iedereen kan het doen. In gesprek met je partner, je kind, een vriendin en ook op je werk. Je kunt ruimte bieden voor een collega of, als leidinggevende, voor je medewerker. Makkelijk is het niet. Het vraagt zelfkennis, zelfreflectie, vertrouwen (in jezelf en in de ander) en veel oefening. Vaak zit je ego in de weg, bijvoorbeeld met vragen als: ‘Vindt ze me wel aardig als ik confronterend ben?’ of ‘Waarom doet ze niet gewoon wat ik zeg?’ Als het je lukt om opzij te stappen en ruimte te bieden aan de ander zul je zien dat de ander zich gaat ontwikkelen, gemotiveerder is en meer zelfvertrouwen krijgt. Gaaf om te proberen toch?

Samen holding space creëren

Laatst vertelde een manager: ‘Natuurlijk weet ik dat ik eigenlijk open vragen zou moeten stellen, maar ik neem er gewoonweg de tijd niet voor!” Herkenbaar? Door de voortdurende snelheid en beweging in organisaties gunnen leidinggevenden zich helaas soms te weinig tijd om holding space te bieden.  Door een pitstop in te richten in je organisatie bied je deze mogelijkheid wel. Bovendien heb je als leidinggevende of HR verantwoordelijke meerdere petten op waardoor je soms meer sturend of beoordelend moet zijn. Als pitstop coach heb ik alleen de ontwikkelingspet op. Bovendien zijn de gesprekken vertrouwelijk. Daardoor kan iedereen veilig zijn verhaal kwijt en kan ik de ruimte open houden om zo je eigen wijsheid te vinden.

Interesse?

Bel Jeannine Stappers op 06 137 149 33 of mail naar info@stapperscoaching.nl